tiistai 28. tammikuuta 2014

Keskeneräiset askareet

Luin noin viikko sitten Gretchen Rubinin kirjan Onnellisuusprojekti. Kirja laittoi miettimään paria juttua. Toki jokaisella on omat tapansa tulla onnelliseksi ja kaikki kirjassa olleet esimerkit eivät soveltuneet minulle.

Konkreettinen asia, joka jäi mieleeni, oli keskeneräisten asioiden tekeminen loppuun (en muista tarkkoja sanoja siitä miten Ruben asian kirjassa ilmaisee, mutta ajatus on sama). Tajusin, että keskeneräiset tekemiset, sellaiset asiat, joita olen ajatellut tekeväni, mutta en ole saanut aikaiseksi, vaivaavat mieltäni. Tilaamattomat valokuvat, maalamaton seinä, siivoamaton kaappi, paita ja huivi, joita en ole saanut ommeltua. Listaa voisi jatkaa vielä lisää.

Kirjassaan Ruben kertoo miten hän päätti tehdä omia keskeneräisiä askareitaan loppuun ja huomasi, että olo oli paljon parempi, onnellisempi. Päätin tehdä samoin. Viikonloppuna maalasin seinän ja tilasin valokuvat. Puseroa ja huivia en ehtinyt ommella, mutta senkin aion tehdä pian (kangas on odottanut kaapissa jo ainakin vuoden ja joka kerta kun sen näen, muistan tekemättömän työn). Kun sain valokuvat tilattua ja seinän maalattua, tunsin todellakin oloni paremmaksi. Asiat eivät enää kaivertaneet mieltäni.

Huomasin myös, että olen jo joidenkin askareiden osalta soveltanut ajattelutapaa ja muuttanyt toimintaani niin, että keskeneräistä työtä ei synny. Kun saan asiakirjoja, jotka minun pitää säilyttää, laitan ne heti järjestykseen kansioon. Näin ei synny selvittämättömiä paperipinoja. Jos käytän jotakin tavaraa, palautan sen siihen paikkaan josta sen otin. Ei sekaisia pöytiä täynnä lojuvia tavaroita (ainakin periaatteessa, koska muut kotona asuvat eivät aina noudata samaa käytäntöä...).

Pidin kirjan ajatuksesta, että onnellisuutta etsitään siitä elämästä, jossa on. Ei ajatella koko ajan, että onnellisuus tulee sitten kun teen ja saan sitä ja tätä. Toki haaveita saa ja pitää olla, nekin tekevät onnelliseksi, mutta ne eivät saa olla se ainoa onnellisuuden lähde. Joskus pienetkin käytännön toimintatapojen korjaukset voivat saada aikaan merkittäviä muutoksia ihmisen olotilassa. Mitä ne sitten ovat kenelläkin, sitä jokaisen pitää miettiä itse.

Tästä(kin) lähden itseäni kehittämään. Syvällisempää pohdiskelua edellyttäviä asioita löytyi myös, mutta niistä joskus toisen kerran.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti