keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Bergamotti

Minulle, kuten varmasti monille muillekin, jotkut tuoksut tuovat mieleen jonkin muiston tai ihmisen, mukavan tai ikävän. Minulle monet tuoksut ovat myös haasteellisia, koska olen todella herkkä erilaisille tuoksuille (ja hajuille) jopa siinä määrin että saan usein aivastuskohtauksen ja tukkoisen nenän, milloin missäkin ja milloin mistäkin. Mutta nyt kerron teille yhdestä tuoksusta, joka muistuttaa minua eräästä todella rakkaasta ihmisestä. Bergamotti.

Bergamotti on ruutakasveihin kuuluva sitruspuu, jota viljellään pääasiassa Italiassa ja Pohjois-Afrikassa. Parhaiten bergamotti tunnetaan, ainakin Suomessa, varmasti Earl Grey -teessä käytettynä mausteena. Ensimmäinen juomani Earl Grey -tee oli mustaa teetä. Nykyisin saa onneksi myös vihreää teetä bergamotilla maustettuna, kun en mustaa teetä enää juo. 

Ja mihin tämä bergamottitarina sitten liittyy? Minun rakkaaseen mummiini, joka menehtyi vuonna 2002. Mummi keitti minulle aina Earl Grey -teetä kun kävin hänen luonaan ja tuo tee oli mummin oma suosikki. Bergamotin tuoksu tuo aina mieleen mummin ja sen ihanan tunteen, kun menin mummille kylään. Vastaanotto oli aina yhtä lämmin ja mummin koti oli maailman paras paikka. Bergamotin tuoksu tekee mielen myös hieman surulliseksi, koska vierailut mummin luona eivät enää onnistu. Ikävä ei juurikaan ole vähentynyt vaikka aikaa on kulunut yli kymmenen vuotta. Toisaalta olen onnellinen, että on asioita, jotka tuovat mummin mieleeni, ei sillä että olisin hänet unohtanut.

Mikä tuoksu tuo teille muistoja?

Alla olevissa kuvissa vihreää teetä (on muuten tosi hyvää) ja bergamotti-kasvi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti