perjantai 20. syyskuuta 2013

Mitä tässä nyt pitäisi uskoa

Kävin toissapäivänä ihotautilääkärillä näyttämässä sitkeää ihottumaani ja sain diagnoosiksi atooppisen ihottuman. Toivotin itseni siis tervetulleeksi lukuisten atoopikkojen joukkoon.

Se mitä en ollut "tilannut" oli toinen diagnoosi jonka sain. Lääkäri katsoi kasvojani ja sanoi, että minulla on leuassa perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Perioraalidermatiitti kuuluu samaan tauti"perheeseen" kuin ruusufinni. Omani ei ole kovin paha, onneksi, ainakaan vielä. Luulin kärsiväni sitkeistä finneistä, joten toisaalta hyvä tietää, että kysymys on muusta. Tosin lääkärin määräämää 6 viikon antibioottikuuria en ajatellut ainakaan nyt heti syödä, yritän ensin kokeilla muita keinoja (sinkki, kosmetiikan käytön vähentäminen, omenaviinietikka) ihoni parantamiseksi.

Sitten päästään siihen, mitä otsikossa kysyn. Lääkäri sanoi, myös atooppiseen ihooni liittyen, että liiallista pesemistä tulisi välttää, suora lainaus "sinä olet niitä ihmisiä, joiden olisi parempi pysyä kaukana vedestä". Tämä on tietenkin käytännössä mahdotonta, koska suihkussa pitää käydä ja itseänsä pitää pestä. Suositus oli siis, että pesu tehdään mahdollisimman miedolla aineella, lämpimällä (ei kuumalla!) vedellä ja iho kuivataan pyyhkeellä painelle, ei hangaten.

Myös kosmetiikan käyttöä tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan. Googletin perioraalidermatiitin ja ohjeistuksissa todellakin sanotaan näin. Perioraalidermatiitti on ilmeisesti enimmäkseen naisilla esiintyvä ihosairaus, joten voihan tuossa olla perää. Sairauden syytä ei varmuudella tiedetä, mutta ilmeisesti sairauden voi laukaista hammastahnoissa oleva fluori, kortisoni, liiallinen ihon puhdistaminen ja kosmetiikka.

Kosmetologin mainitsemaa couperosaa lääkäri ei suostunut tunnustamaan, hän sanoi tiukkaan sävyyn, että lääketiede ei tunne kyseistä termiä, se on kosmetologien oma juttu.

Eli mitä tässä nyt pitäisi uskoa? Kosmetologit tietenkin yrittävät myydä tuotteita ja vakuuttavat, että erilaiset voiteet ratkaisevat iho-ongelmat. Toisaalta ihotautilääkäri kehotti jättämään kaiken turhan kosmetiikan pois. Ja kun netissä surffailee, niin pää menee vielä enemmän sekaisin.

Hauska puoli tässä kaikessa on se, että ihotautilääkäri suositteli samaa kuin silmälääkäri, etelään muuttamista. Ilmasto välimeren maissa on erilainen ja luonnostaan kosteampi kuin Suomessa, joten monet vaivat saattaisivat lieventyä tai kadota kokonaan. Että mitenkäs olisi, rakas työnantaja, tuon etätyön laita? Voisin hyvin tehdä hommia palmujen katveessa Kanariansaarilla.

Alla esimerkkejä voiteista joita minun pitäisi ostaa. Ja se fluoriton hammastahna, pitäisikö sitäkin kokeilla?

Voiteiden kuvat http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi ja hammastahnan kuva http://www.urtekram.fi.

6 kommenttia:

 1. Hei Nina! Aika jännä, että lääkäri on kehottanut välttämään vettä.

  Pojallamme on herkkä ja atooppinen iho, joka selkeästi ärtyy talvella ja hikoillessa. Suositus on pesu ja tehokas rasvaus. Ainakin hiki, joka on atooppiselle iholle -kuulemma- pahinta, tulisi pestä pois. Tämä pesu- ja rasvaus proseduuri auttaa poikamme kohdalla. Iho kuulemma kastuu kylvyssä läpi n. 10 - 15 minuutissa, joten meidän saamien ohjeiden mukaan kylpeminen on hyväksi. Toisaalta ymmärrän, että silloin ihon omat suojarasvat (hikineen) pestään pois. Tämä lienee sitten kokeiltava, että mikä kullekin on oikea hoito.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Omalla kohdallani suihkussa käyminen päivittäin on välttämätöntä, koska harrastan aktiivisesti liikuntaa. Juurikin tuo hiki on mielestäni ehdottomasti pestävä pois. Minun täytyy varmastikin panostaa entistä enemmän rasvaamiseen, jotta ihon saa rauhoittumaan ja pysymään hyvässä kunnossa. Ohjeita on varmasti melkein yhtä monta kuin on ohjeiden antajaa. Kuten sanoit, pitää löytää se hoito joka kullekin parhaiten sopii.

  VastaaPoista
 3. Vinkkaan vielä, että Miniderm-voide on toistaiseksi toiminut parhaiten ihon kunnon ylläpidossa. Pahimpiin, kuiviin paikkoihin hoitona Bebanthen-voide.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, kokeilen ehdottomasti molempia. Mitkä tahansa toimivat vinkit ovat tarpeen.

  VastaaPoista
 5. Nuo pesujutut ovat oikeasti ihan höpöä. Ennen muinoin "vedettömyyteen" kehotettiin, mutta siitä on jo luovuttu aikoja sitten. Ei tietty kannata lotrata, mutta pikainen suihku on kyllä ihan ehdotonta atooppisenkin ihon hoidolle. Minulla on siis myäs atooppinen iho, joka alkaa kirveltää mm. hikoillessa. Eli pakko pesutella eikä se iho siitä kärsi, kun muistaa voidella. :)

  Tuo ilmaston vaihtaminen muuten toimii! Minun ihoni voi huomattavasti paremmin täällä (Lontoo), koska ilma ei ole niin kuiva kuin Suomessa. Suomessa etenkin talvet olivat painajaismaisia kuivuuden ja pakkasen takia. Omat oireeni ovat siis helpottuneet huisisti.

  Floridassa lomaillessani ei tarvinnut edes rasvata kuin illalla suihkun jälkeen, koska ilmasto on niin kostea. Ja iho voi todella hyvin! Eli ei muuta kuin muuttamaan ;))

  VastaaPoista
 6. Hei Elegia ja kiitos kommentista. Ihotautilääkäri, jonka vastaanotolla kävin taisi olla vanhan kansan lääkäreitä, vanhempi herra. Ajattelin itsekin, että suihku ei voi olla pahasta, jos kohtuudella pesee ja muistaa rasvata.

  Kyllä tuo kaikista mieluisin resepti, ilmaston vaihtaminen, houkuttelee, varsinkin kun kerroit, että siitä on oikeasti ollut apua. Vahinko vain, että on aika vaikea toteuttaa. kun työt ja muut on täällä Suomessa. Mutta aina asiaa voi pohtia, jos vaikka yllättäen löytyisikin oiva ratkaisu ja voisi suunnata kosteammille maille :)

  VastaaPoista